Voor de OFO-opleiders

Trainer Info 23 juni 2016

De volgende Trainers' Day op 8 december!

Catherine Moerenhout
Trainer Contact

Het zat er al een paar weken aan te komen... en nu ligt de datum eindelijk vast! Het is me een waar genoegen om jullie te kunnen meedelen dat de volgende Trainers' Day plaatsvindt op donderdag 8 december! Dat lijkt nog veraf misschien, maar ik weet hoe snel jullie agenda's volgeboekt geraken... 

"De Trainers' Day?" hoor ik je vragen. Dat is de jaarlijkse bijeenkomst die we bij het OFO organiseren voor al onze opleiders. Wil je eens op het gemak met andere opleiders kunnen babbelen? Ben je benieuwd naar wat het OFO je te bieden heeft? Met andere woorden: netwerk je graag, wissel je graag ideeën uit en leer je graag bij van anderen en dat alles in een ontspannen en gezellige sfeer? Houd 8 december dan zeker vrij voor Trainers’ Day en surf alvast eens naar www.ofoifa.belgium.be om te zien hoe het eraan toe ging op de vorige edities.

In deze Trainer Info maak je kennis met ons Facility-team, lees je hoe ervaren opleider Anne Geerts haar deelnemers ‘bewust onthaalt’ en vragen we je mening over onze website. Mis ook de praktische info niet want jullie Trainers Room verhuist deze zomer. 

Veel leesplezier en tot gauw! 

Opleider aan het woord: Anne Geerts legt uit hoe ze haar deelnemers bewust onthaalt

Anne Geerts
Zelfstandig trainer en coach
Ontwikkeling Mens, Team, Organisatie


Anne Geerts is zelfstandig opleider en coach en gaf jarenlang de opleidingen assertiviteit, persoonlijke effectiviteit, timemanagement, omgaan met agressie en effectieve communicatie  . Als opleider in het domein Persoonlijke Ontwikkeling weet zij als geen ander hoe belangrijk de eerste ontmoeting van de deelnemers met de opleider en met de andere deelnemers is.

Anne: “Geen enkele groep is gelijk, dus afstemmen is de boodschap. Ik neem steeds voldoende tijd om contact te leggen, mensen aan te spreken, aan te kijken en aan het woord te laten. Tenslotte komen ze iets leren bij een opleider, in een groep met mensen die ze niet kennen…Voor sommigen is dat best stresserend.  Voor mij begint de opleiding van bij het eerste contact.  Door mijn Gestaltachtergrond   let ik heel erg op lichaamstaal, interactie en verbinding, op wat zichtbaar is en wat onzichtbaar is, op wat meespeelt op de achtergrond. Wat in de opleiding gebeurt, kan  een afspiegeling zijn van de dynamiek op de werkvloer en is soms een mooie voorzet om een link te leggen met de leerstof.

Eerste kennismaking: in de leercirkel


In de opleidingen assertiviteit en persoonlijke effectiviteit starten we altijd in een cirkel. Zo  kan  iedereen elkaar aankijken en is er geen hiërarchie. Iedereen maakt deel uit van de leercirkel, ongeacht zijn leerdoel of zijn reden om te kiezen voor de opleiding. Wat voor de ene een evidentie is, is voor de ander een uitdaging. Ik let ook al op positionering, zichtbaarheid (een plek innemen) en lichaamstaal: dat zijn sowieso topics die in de opleiding assertiviteit en effectief communiceren aan bod komen. 

Als opleider vind ik het ook boeiend om te zien of een groep in de “pop up” kennismakingsronde het woord neemt, afwacht tot ik vraag om “de fakkel” door te geven en zo ja, of de deelnemers dat voorspelbaar doen of niet, of ze al luisteren naar elkaar en inhaken op wat iemand net zei…

De herkenbaarheid van wat elke deelnemer uit de opleiding wil halen en wat hij nodig heeft om makkelijk te leren, maakt mensen nieuwsgierig naar elkaars leerproces. Voor velen is het al een doel op zich om een realistisch leerdoel te bepalen. Zeker voor de enkelingen die kwamen omdat ze “moesten van de baas” en blijkbaar vergaten te vragen waarom de baas dat zo nodig vond. 

Op zoek gaan naar de motivatie van de deelnemers


Ik zie leren als een proces dat begint met je bewust worden van een groeibehoefte. Daarom vraag ik expliciet wat de deelnemer wil dat er anders loopt tegen het einde van de opleiding en of hij daarvoor verantwoordelijkheid kan, mag, wil nemen, ook als hij  nog niet weet hoe hij zijn doel kan bereiken. Vaak vinden mensen zo hun echte motivatie om iets te leren. 

Weten dat ze op het einde van de opleiding zichzelf gaan evalueren, stimuleert minstens de helft van de deelnemers. Door de openheid groeit het vertrouwen in de groep. Door de verschillen in leerstijlen, valkuilen en uitdagingen komt er meer mildheid, betrokkenheid en spontane support. De resultaatgerichte aanpak en de positieve ingesteldheid van het lerende team, motiveert. Tussentijdse successen delen en leerdoelen behalen, stimuleert. Zo wordt groeien een plezier.”

En wie zijn Jan Roelkens en Jean-Nol Brouir?

In deze rubriek maak je kennis met de medewerkers van het OFO. Deze keer stellen we Jan Roelkens (NL) en Jean-Noël Brouir (FR) aan je voor. Zij leiden het Facility team van het OFO. Het team dat ervoor zorgt dat je deelnemers niet van hun stoel vallen,  je beamer behoorlijk werkt … Maar ook het team dat de logistieke ondersteuning verzorgt van onze events, workshops en activiteiten.

Jan en Jean-Noël lichten in een kort filmpje de sterk veranderde en ondersteunende rol van het OFO Facility team toe. 


Elke OFO-medewerker gaat n OFO-opleiding volgen. Doel: leren n observeren!

De opleidingen die je bij het OFO geeft, zijn bedoeld voor alle federale ambtenaren en dus ook voor de medewerkers van het OFO. Gek genoeg komen zij er vaak niet toe om eens een opleiding te volgen. Dat zijn twee gemiste kansen, dachten onze projectleiders: de kans om te leren en de kans om onze eigen opleidingen te observeren. 

En toen kwam dit initiatief tot stand: elke OFO-medewerker gaat één OFO-opleiding volgen en hij doet dat met twee doelen: leren én observeren.

1. Om te leren! 
De OFO-medewerkers gaan deelnemen aan een opleiding die ze nodig hebben, die hen persoonlijk interesseert of vooruit kan helpen. Dus als er een OFO-medewerker aan één van je opleidingen deelneemt, dan doet hij dat in de eerste plaats omdat hij iets wil leren.

2. Om te observeren. 
Een kijkje gaan nemen is natuurlijk de manier bij uitstek om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit, de aanpak, de diversiteit van de opleidingen die wij in naam van het OFO aanbieden.
Daarom vragen we de OFO-medewerkers een observatierooster in te vullen over de opleiding die ze volgen.

Hoe verloopt zo’n observatie?


Niet in het geheim! Als een OFO-medewerker als deelnemer-observator aan je opleiding deelneemt, dan brengt hij je daarvan op de hoogte voor de opleiding begint.

In een observatierooster (Excel) beschrijft de OFO-medewerker zijn bevindingen over:  
 • de inleiding en de opbouw 
 • de dynamiek in de groep
 • het opleidingsmateriaal
 • de expertise en de didactische aanpak van de opleider
 • de verbale en non-verbale communicatie van de opleider
Het ingevulde observatierooster komt terecht bij de projectleider van je opleiding; de OFO-medewerker die je opleiding coördineert. De projectleider kan met jou over de observaties spreken maar hij is niet verplicht om dat te doen.

Contact

 • Heb je vragen over dit initiatief? Dan kan je terecht bij de projectleider van je opleiding of bij je Trainer Contact: Catherine Moerenhout
 • Heb je specifieke vragen over het observatierooster? Dan kan je terecht bij Koen Beirens, een van onze evaluatiedeskundigen.

Vernieuwde OFO-website in de maak. Help ons met je opleidersblik!

www.ofoifa.belgium.be is ondertussen 3 jaar online. In IT-termen is dat een eeuwigheid. En bovendien is het aanbod van het OFO in die drie jaar sterk geëvolueerd. Het is dus geen verrassing: onze website is aan vernieuwing toe ... 

Als opleider ben jij een belangrijke gebruiker van onze website. Je input is voor ons dus heel waardevol ! Je kan ons project op 2 manieren verrijken met je opleidersblik.

1. Vul voor 30 juni de poll in en maak kans op een OXFAM-bon!
Neem twee minuten de tijd om vier vraagjes te beantwoorden over de OFO-website.  Tien invullers maken kans op een waardebon van 20 euro bij OXFAM Wereldwinkels.
Naar de poll

2. Ga langs bij het webteam 
Interesseert het je om meer feedback te geven over de website of om intensiever mee te werken aan een de vernieuwde website? Maak dan een afspraak met een OFO-medewerker die aan de website werkt. In een gesprek kan je dan input geven en bepreken of en hoe je verder een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de site.

Stuur een mailtje om  een afspraak te maken 

De Trainers Room verhuist naar lokaal 2A10

   

Tijdens de zomermaanden verhuizen we de Trainers Room: 
 • vanaf 30 juni is de huidige Trainers Room in lokaal 2C10 ‘gesloten’ 
 • vanaf 1 september kan je terecht in lokaal 2A10

Enkele praktische afspraken over de lockers

 • Heb je een locker in de Trainers Room: maak hem dan leeg voor 30 juni en geef je sleutel af bij het Contact Center
 • Vanaf 1 september kan je je nieuwe sleutel ophalen bij het Contact Center
 • Heb je nu geen locker maar wil je er wel één?  Vraag een locker in de nieuwe Trainer’s Room aan bij het Contact Center

Contact

Contact Center

Al jullie opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom!
Aarzel niet om ons te contacteren via mail: trainerinfo@bosa.fgov.be